Ta ansvar för barnrättsarbetet
Barnombudsmannen har identifierat framgångsfaktorer för att genomföra barnkonventionen i praktiken.
1. Fatta beslut och skapa förutsättningar
Det är ett ansvar att genomföra barnkonventionen. Det ansvaret blir ännu tydligare när barnkonventionen är lag. Trots detta är det viktigt att ledningen fattar beslut om att barns rättigheter ska prioriteras i verksamheten och hur det ska göras. Förtroendevalda och chefer behöver skapa förutsättningar för ett systematiskt och strukturerat arbete som tilldelas nödvändiga resurser.
Exempel
Tydliggör ert förhållningssätt med barnets rättigheter genom en policy eller i annat övergripande styrdokument.
2. Gör nulägesanalyser
Gör nulägesanalyser för att få information om barns och ungas levnadsvillkor, organisatoriska förutsättningar samt för vilka barn arbetet behöver stärkas.
Exempel
En kommun har gjort en prövning av barnets bästa kring nyanlända barns levnadsvillkor samt vilka rättigheter dessa har enligt barnkonventionen och svensk lagstiftning. Den här informationen låg sedan till grund för ett vidare arbete med att stärka rättigheterna för de här barnen.
3. Formulera mål
Formulera mål, ta fram indikatorer och tydliggör vad som ska prioriteras för att genomföra barnkonventionen.
Exempel
Flera aktörer har utifrån sina fastställda mål tagit fram en plan som syftar till att vägleda nämnder, förvaltningar och bolag i arbetet med barnets rättigheter och att uppnå organisationens mål utifrån ett barnrättsperspektiv. Målen bör vara uppföljningsbara och planen bör vara så konkret som möjligt.
4. Metoder och arbetssätt
Metoder och arbetssätt ska utvecklas och användas systematiskt för att implementera barnkonventionen i praktiken.
Exempel
Det finns flera aktörer som utifrån sina mål och prioriteringar utvecklat metoder och arbetssätt. Det kan till exempel handla om att man har utvecklat stödmaterial för att göra prövningar av barnets bästa och genomfört kompetenshöjande insatser kring stödmaterialen. Tänk på att stödmaterial bör anpassas till olika verksamheter. Det finns också flera exempel på att man har testat och utvecklat former för att stärka barns rätt att komma till tals.
5. Följ upp och utvärdera arbetet
Följ upp och utvärdera arbetet regelbundet så att insatserna leder till att barns rättigheter respekteras, skyddas och främjas i praktiken.
Exempel
I flera kommuner och regioner har revisionen granskat hur barnkonventionen beaktats och tillämpats.
Fortsätt utvecklingsarbetet
Processtödet Barnrättsresan ger kunskap och verktyg för att strukturerat kartlägga och utveckla barnrättsarbetet inom er verksamhet.